Ayurveda – läran om livet

Detta är mitt allra första blogginlägg och det ger mig så mycket glädje att få påbörja detta nya kapitel och dela denna plattform med er. I detta inlägg kommer jag att ge en kort introduktion av ayurveda, så för er som aldrig hört om ayurveda, oroa er inte! Dessa blogginlägg är för nybörjare såväl som för er som redan bekantat er med ayurvedas kunskap.

Ayurveda har sitt ursprung i Indien och dess kunskap har blivit daterad till 5000 år tillbaka vilket gör det idag till en av världens äldsta bevarade läkningssystem. Ordet Ayurveda är sanskrit och kommer från två ursprungsord, Ayu och Veda. Ayu betyder liv och Veda betyder kunskap. Visdomen medför målet om att upprätthålla god hälsa samtidigt som den tar hänsyn till våra personliga olikheter och individuella behov.

Att se på människan i sin helhet är något jag älskar med ayurveda, från personliga erfarenheter av symptombehandling känner jag en märkbar skillnad med att leva i mer balans med mig själv. Med hjälp av dess visdom kan vi lära känna vår kropp bättre och lära oss lyssna till de signaler den försöker ge oss.

En viktig nyckel till att förstå kunskapen som ayurveda ger ligger i våra fem grundelement rymd, luft, eld, vatten och jord. Dessa fem element existerar i våra kroppar, vår omgivning, i maten vi äter och i olika former av levnadssätt. Kommande inlägg kommer handla om dessa element och hur de förenar sig till något som kallas för doshor, som är en stor och viktig del av ayurvedas grund.