De tre doshorna

Den bärande delen i ayurveda bygger på kunskapen om de tre doshorna vata, pitta och kapha. För att förstå doshornas uppgift behöver vi först ta en titt på vår jords fem grundelement som är rymd, luft, eld, vatten och jord. Ayurveda ser de fem grundelementen som fundamentet för denna värld och vi kan tydligt erfara dessa element med hjälp av våra sinnesorgan, vi kan känna, se och höra deras manifestation. Dessa element bär inte bara moder jord på, även vi består av dessa väldigt subtila egenskaper. Elementens verkan är väl synliga i våra olika årstider och här i norden har vi välsignats med deras tydliga skiftningar. Därför tar man inom ayurveda även årstiderna i beaktande när vi justerar vår diet eller levnadssätt för att även vår omgivning har betydelse för vår inre hälsa.

En dosha är kombinationen av två av de fem grundelementen och för att förstå doshans roll ser vi på elementens olika egenskaper. Var och en av oss består av alla fem grundelement och i ett balanserat tillstånd i kropp och sinne kan vi dra styrka av deras egenskaper och då kan de även agera som en källa för våra positiva kvalitéer. Ayurvedas kunskap ser till våra olikheter och våra individuella konstitutioner och vi är en unik kombination av de olika elementen. En kan vara född med en av doshorna i dominans medans de andra två verkar mindre hos oss, medans andra kan vara födda med två doshor mer dominerande en den tredje, en kan även komma att ha alla tre doshor i lika grad. Så vilka element består dessa doshor av? Hur verkar de inom oss? Hur ser det ut när de hamnar i obalans och vad kan vi då göra för att komma i balans igen? I detta inlägg går vi igenom detta dosha för dosha.

VATA

Den mest subtila av alla tre doshor är vata, denna dosha består av elementen rymd och luft. Dennes hudsakliga funktion är rörelse och kommunikation, andra egenskaper som beskriver vata är lätt, kall, torr, sträv, oregelbunden, subtil och flexibel. I balans är vata en naturlig källa för kreativitet.

En av de mest grundläggande reglerna i ayurveda är att lika ökar lika, så vad du en tillför av vatas egenskaper vare sig i livsstil eller kost kommer då också att öka vata doshan. Det kan vara att du reser mycket, är uppe sent på nätterna, överdriven stimulation, har oregelbundna rutiner, får otillräckligt med sömn, plötsliga förändringar i livet eller att du dricker för lite vatten. Det kan också bero på förtryck av naturliga behov som kan vara att du håller dig när du behöver gå på toaletten eller behöver nysa, gråta, äta eller sova eller om din kost består av mycket lätt, torr och kall mat, allt detta ökar vatas aktivitet i både kropp och sinne. När vata då hamnar ur balans kan man mentalt uppleva rädsla, ångest, oro, ensamhet och utmattning. Fysiskt kan man bland annat uppleva torrhet, gaser, uppsvälldhet, trötthet, kropps värk, värk i magen, förstoppning, sömnlöshet och kalla händer och fötter.

För att vata ska komma i balans behöver man införa kvalitéer av motsatta egenskaper och minska på egenskaperna vata redan bär på. Kvalitéer i livsstil och kost som vata mår bra av är dagliga rutiner, måltider som är tillagade och varma, ljummet vatten och varma örtteer, yoga, andningsövningar och meditation.

PITTA

Elementen eld och vatten utgör pitta dosha. Som en kan föreställa sig med eld elementets närvaro är transformation pittas uppgift och hetta är en av pittas huvudsakliga egenskaper. Denna dosha är också lätt, skarp, oljig och har en spridande egenskap. I balans är pitta målinriktad och entusiastisk.

Pitta ökar och kommer ur balans om en har mycket undertryckt ilska och frustration, är väldigt självkritisk, konkurrenskraftig, överambitiös, arbetar under mycket stress och deadlines, exponeras av för mycket sol och värme, röker, intar alkohol eller äter mycket kryddstark och fet mat.

När pitta hamnar i obalans kan man mentalt och emotionellt uppleva mycket ilska och frustration, en kan vara väldigt kritisk, dömande och envis. Fysiskt syns ökad pitta som inflammationer och infektioner, utslag, hudproblem, feber, man kan uppleva brännande känsla i kroppen, ha överdrivna svettningar, diarréer, sura uppstötningar och man kan känna en ovanligt stark hunger och törst.

För att få pitta i balans behöver du även här minska på de vanor som ökar pitta, tänk också på att inte pressa dig själv för hårt, se till dina begränsningar, utveckla mer förståelse för dig själv och andra och tillför en mer lugn livsstil. Yoga och meditation är bra att praktisera. Undvik kryddstark och fet mat istället kan man inta mer gröna grönsaker och tillföra svalkande örter som koriander, fänkål, lakrits och pepparmynta.

KAPHA

Kapha bär på elementen vatten och jord. Denna sammansättning ger oss stabilitet, struktur och har en smörjande effekt, den är också tung, trög, långsam, kall, fet, klibbig, orörlig och kompakt. Tålmodig, nöjd och förlåtande upplevs kapha i ett balanserat tillstånd.

Kaphas kvalitéer ökar i samband med understimulans, för lite motion, om en äter utan att känna hunger, tröstäter, om ens kost består av mycket mjölkprodukter, kalla eller frysta måltider eller om man intar mycket fet och söt mat.

När kapha ökar och hamnar i obalans kan detta visa sig mentalt som ett tungt eller apatiskt sinne. Depression, kraftlöshet, slöhet och lathet är något man kan komma att uppleva. Fysiskt kan en uppleva stagnationer och stockningar, svårigheter med andningen, nästäppa, allergier, överdriven salivavsöndring, övervikt, illamående, låg aptit och långsam matsmältning.

För att kapha ska komma i balans behöver man tillföra mer variation i vardagen, öppna upp för förändringar, och föra in mer uttrycksfullhet för att reducera kaphas tunga och orörliga egenskaper. Träning och torrmassage är bra för att väcka kapha, reducera intag av mjölkprodukter, fet och oljig mat och undvik kalla måltider. Tillför istället lätta och varma måltider, örtteer är också bra för kaphas långsamma matsmältning.

Vi är alla individer med olika kroppstyper och ayurveda tar alltid hänsyn till ens individuella konstitution när vi söker balans. Genom att förstå oss själva kan vi göra förändringar för att få tillgång till våra goda givna egenskaper som var och en av oss har.